زمان نصب سیستمعامل ها از روی دیسکهای نوری (DVD/ Blueray) به سر آمده است. چرا:
- نصب سیستمعامل با DVD زمان بیشتری را میطلبد.
- بیشتر لپ تاپ ها (و حتی کامپیوترهای رومیزی) جدید فاقد درایو دیسک نوری هستند.
- برای هر سیستمعامل و نسخههای جدید آن باید دیسک جداگانهای داشته باشید.
چاره کار استفاده از فلش درایو برای نصب سیستمعامل است. در این مقاله قصد داریم از سیر تا پیاز آماده سازی و نصب ویندوز 10 با استفاده از فلش مموری را آموزش دهیم.
آنچه نیاز دارید
1- فایل ایمیج ویندوز 10 در قالب ISO. در ادامه چگونگی دریافت نسخه اصلی ویندوز 10 از وبسایت رسمی مایکروسافت را توضیح خواهیم داد.
2- فلش دیسکی با حداقل ظرفیت 8 گیگابایت.این فلش فرمت خواهد شد. بنابرین باید از اطلاعات آن پشتیبان بگیرید. هرچه سرعت کپی اطلاعات این فلش بالاتر باشد، زمان آماده سازی و نصب ویندوز کمتر خواهد شد.
3- لپ تاپ یا کامپیوتر رومیزی با سیستمعامل ویندوز 10، ویندوز 8 یا ویندوز 7.
دریافت نسخه اصلی ویندوز 10 از مایکروسافت
خوشبختانه سیاستهای مایکروسافت نسبت به دوران ویندوز 7 و قبل از آن بسیار بهتر شده است. اکنون میتوانید نسخه اصلی و رسمی ویندوز 10 را به طور مستقیم از وبسایت مایکروسافت دانلود کنید.
البته میتوانید ویندوز 10 را از صدها مرجع دیگر هم دانلود کنید، اما توصیه ما به شما دانلود از مرجع رسمی آن (مایکروسافت) است؛ چراکه بیشتر مراجع دیگر دستی در تغییر فایلهای ویندوز هم دارند و شاید نشود کاملا به آنها اعتماد کرد.
به این لینک بروید و روی گزینه Download Tool Now کلیک نمایید. با اینکار نرمافزاری کم حجم (حدود 18 مگابایت) دانلود خواهد شد. برای دانلود نسخه اصلی ویندوز 10 به این برنامه (Media Creation Tool) احتیاج دارید.
بعد از اتمام دانلود برنامه را اجرا کنید و مراحل کار را طبق تصاویر زیر ادامه دهید:





در این مرحله باید زبان و معماری ویندوز 10 را انتخاب کنید که اکبته بستگی به کامپیوتر و نیاز شما دارد. خب، بیشتر کامپیوترهای جدید نیاز به نسخه 64 بیتی دارند؛ ما هم همین نسخه رو دانلود میکنیم. اگر کامپیوتر شما قدیمی است و یا نرمافزار قدیمی 32 بیتی دارید، ویندوز 32 بیتی را انتخاب نمایید.

این برنامه میتواند مستقیما فلش شما را بوت کرده و فایلهای ویندوز را روی آن کپی نمایید. (گزینه اول). با انتخاب گزینه دوم فایل ایمیج (ISO) ویندوز روی کامپیوتر شما دانلود میشود. این فایل را میتوانید روی DVD رایت نمایید.
بهتر است که فایل ISO را دانلود نمایید؛ چراکه فایل برای استفادههای بعدی و کپی و دادن آن به دوستان دیگرتان، قابل استفاده است. همچنین برای برای کپی کردن روی فلش درایو، روش بهتری هم است که به شرح آن خواهیم پرداخت.


صبر کنید تا دانلود ویندوز به اتمام برسد. بسته به سرعت اینترنت شما این کار ممکن است تا چند ساعت زمان نیاز داشته باشد.
قابل بوت کردن (bootable) فلش درایو
برای این کار روشها و برنامههای زیادی وجود دارد. توصیه ما استفاده از خط فرمان ویندوز (CMD) است که البته مناسب کاربرانی است که با آن آشنایی دارند.
در ادامه این روش و همچنین بوت کردن فلش درایو با کمک نرم افزار را شرح خواهیم داد.
استفاده از diskpart
هشدار: این روش نیاز به دقت دارد. اشتباه در اجرای دستورات ممکن است به حذف و فرمت ناخواسته دیسک و نابودی تمام اطلاعات آن گردد.
diskpart نام برنامهای برای مدیریت هارد دیسک و دیگر درایوهای متصل به سیستم است. این برنامه تحت خط فرمان ویندوز کار میکند و رابط گرافیکی ندارد.
فلش درایو را به کامپیوتر وصل نمایید. عبارت diskpart را در قسمت جستجوی ویندوز وارد نمایید و diskpart را اجرا نمایید.

اول از همه با دستور list disk، فهرستی از دیسک های متصل به کامپیوتر را خواهیم دید که شامل درایوهای داخلی و خارجی هستند.

باید فلش دیسک خود را در این لیست ببینید. دقت نمایید که در انتخاب دیسک اشتباه نکنید؛ چراکه در مرحله بعد تمام اطلاعات آن حذف خواهد شد. در تصویر بالا فلش ما ردیف سوم است که تحت نام Disk 2 نشان داده شده است.
با دستور زیر دیسک (فلش درایو) مورد نظر را انتخاب میکنیم. به جای number شماره دیسکی که نشانگر فلش درایو است را وارد کنید. دقت نمایید که در انتخاب دیسک اشتباه نکنید؛ چراکه در مرحله بعد تمام اطلاعات آن حذف خواهد شد. در تصویر بالا فلش ما ردیف سوم است که تحت نام Disk 2 نشان داده شده است.
select disk number

اکنون نوبت به حذف پارتیشن فلش است. دستور زیر را وارد نمایید:
clean

مرحله بعد ساخت پارتیشن جدید با دستور زیر است:
create partition primary

دستور زیر وارد کنید تا پارتیشن به عنوان پارتیشن active علامت زده شود:
active

اکنون نوبت به فرمت فلش است. ما فلش را با فایل سیستم fat32 فرمت میکنیم. برای این کار دستور زیر را اجرا نمایید:
format fs=fat32 quick

تا اینجای کار فلش درایو ما قابلیت بودن شدن را پیدا کرد. حال باید فایلهای ویندوز را روی آن کپی کنیم.
روی فایل iso ویندوز (در یاد دادیم چگونه آن را دانلود کنیم) دابل-کلیک کنید تا فایل به صورت که DVD مجازی اجرا شده و محتویات آن نمایان شود.
نکته: برای باز کردن فایل های ISO در ویندوز 10 به هیچ برنامه خاصی نیاز نیست و از قابلیت های داخلی ویندوز 10 است؛ اما در ویندوز 7 و قبل از آن نیاز به بنرم افزارهای جانبی برای این کار است. یکی از معروف ترین آنها Virtual Virtual CloneDrive است.

تمام فایل های ویندوز را روی فلش درایو کنید. بعد از پایان کار، فلش درایو شما آماده است.
نکته مهم: فلش دیسک آماده شده با این روش، قابلیت بوت و نصب ویندوز با مودهای Legacy Boot و UEFI را به طور همزمان دارد و این یک مزیت بزرگ برای استفاده از diskpart و فایل ISO رسمی ویندوز 10 است.
اگر نمیدانید این دو چیستند و اینکه کامپیوتر شما از کدام روش پشتیبانی میکند، بهتر است این مقاله را بخوانید.
اگر بخواهیم خیلی مختصر و کلی به این قضیه نگاه کنیم باید بگوییم که تمام کامپیوترها از Legacy Boot پشتیبانی میکنند، اما روند پشتیبانی از UEFI از سال 2012 آغاز شد. تقریبا تمام لپ تاپ ها و مادربردهای چند سال اخیر از UEFI پشتیبانی میکنند.
استفاده از نرم افزار Rufus
Rufus یک برنامه کم حجم و کاملا رایگان است برای ساخت فلش دیسک قابل بوت از انواع سیستمعاملها از جمله ویندوز 10.
یک نسخه از این نرمافزار را از اینجا دانلود نمایید. برنامه را اجرا نمایید
در قسمت Device فلش درایو مورد نظر را انتخاب کنید. سپس باید فایل ISO ویندوز 10 را انتخاب کنید:

برای بوت با روش UEFI نیازی به تغییر گزینهها نیست. اما برای Legacy Boot طبق تصویر زیر، گزینه partition Scheme را به MBR تغییر دهید:

دکمه START را برای گام نهایی بزنید. پیام مبنی بر اینکه تمام اطلاعات روی فلش پاک خواهد را خواهید دید که باید تایید کنید. منتظر باشید تا برنامه کار خود را تمام کند.

فلش دیسک شما آماده است. برای نصب ویندوز با فلش فقط باید لپ تاپ و کامپیوتر خود را با آن بوت کنید. برای این کار کامپیوتر را روشن کرده و کلید مربوط به منوی بوت را بزنید و فلش درایو را انتخاب کنید. این کلید برای هر برندی متفاوت است. اما معمولا:
- در اکثر کامپیوترهای رومیزی جدید باید کلید Delete یا F2 را چندبار فشار دهید تا وارد تنظیمات Bios شوید. در آنجا باید Boot menu را انتخاب کنید.
- در کامپیوترهای رومیزی قدیمی باید کلید F12 را برای Boot menu یا کلید Delete برای تنظیمات بایوس را فشار دهید.
- در لپتاپ های ASUS کلید Ese را چندبار بزنید.
- در لپتاپ های HP, کلید Ese را بزنید و سپس گزینه Boot menu را انتخاب کنید
- در لپتاپ های ACER و DELL باید کلید F12 را بزنید.
- در لپتاپ های Lenovo باید کلید F12 یا ترکیب F+F12 را بزنید. در بعضی مدل ها باید لپتاپ را خاموش کرده و کلید کوچه reset را یک بار فشار دهید. این کلید معمولا در کنار سوکت شارژ قرار دارد.
با یک جستجوی ساده در اینترنت میتوانید بدانید که کلید منوی بوت برای کامپیوتر شما کدام است.
سعی میکنیم در پستهای بعدی نحوه بوت کردن لپ تاپ یا کامپیوترهای با فلش درایو مختلف را نیز آموزش دهیم.
2 comments on “هرآنچه که باید درباره نصب ویندوز 10 با فلش درایو بدانید”
محمد
ممنون از این مطلب مفید.
Bahram
عالی و جامع. بسیار ممنون