به دلیل شرایط به وجود آمده ناشی از همهگیری ویروس Covid 19، بازار سختافزار شرایط سختی در بر دارد. بسیاری از کارخانههای تولید سختافزار در کشور چین و دیگر کشورهای آسیای جنوب شرقی قرار دارند که هماکنون در حداقل ظرفیت ممکن در حال کار هستند.
قبل از این شرایط، خرید سختافزار برای کاربران ایرانی به قدر کافی دشوار بود؛ آن هم به دلیل قیمت بالای ارزهای خارجی و قوانین گمرکی جدید.
حالا تصور کنید که خرید یک پردازنده مناسب در این شرایط چگونه خواهد بود. به هر حال تصمیم گرفتیم مقرون به صرفه ترین سی پی یو های موجود در بازار ایران را در سه ماهه اول سال 1399 بررسی کنیم که به نحوی راهنمای خرید بهترین سی پی یو های ارزان قیمت باشد.
قبل از معرفی CPU های برتر لازم است به چند نکته توجه کنید:
- متاسفانه به دلیل عدم وجود چند مدل در بازار ایران (یا قیمت بسیار متفاوت نسبت به بازارهای جهانی)، مجبور شویم چند مورد محبوب را از فهرستمان حذف کنیم. اگر این پردازنده های در بازار ایران یافت میشدند، لیست ما متفاوت و متنوع تر بود.
- این راهنما برای کاربری عمومی است. اما با تقریب خوبی میتوان آن را برای ساخت یک کامپیوتر گیمینگ ارزان تعمیم داد.
- بودجه شما باید برای سختافزارهای دیگر هم مدیریت شود. برای مثال اگر دنبال سیستم مخصوص بازی هستید، از ترکیب یک سی پی یو رده بالا با رم کم یا کارت گرافیک ضعیف استفاده نکنید. سختافزارهای اصلی بنا به نیاز شما باید با همدیگر هماهنگ باشند؛ در غیر اینصورت یکی از آیتمها به گلوگاه سیستم تبدیل میشود یا از توان سختافزاری آن استفاده نخواهد شد.
- مهم نیست که از پردازندههای Intel استفاده کنید یا AMD. هر دو محصولات خوبی تولید میکنند و خوشبختانه به خاطر رقابت و فروش بیشتر، راندمان محصولات آنها به هم نزدیک تر شده است. البته شاید برای کسانی که نمیخواهند برای خرید گرافیک مجزا هزینه کنند، AMD محصولات بهتری داشته باشد. (شاید. کلیتی در این مورد وجود ندارد)
- همیشه خرید آخرین نسل از پردازندهها به صرفه نیست. گاهی با قیمت کمتر و بدون از دست دادن راندمان میتوان سی پی یو های بهتر (اما قدیمی تر) خرید.
- اورکلاک کار هر کسی نیست و مشكلات و ریسکهای مربط به خود را دارد. اگر هم علاقمند به آن هستید باید بگویم که بیشتر پردازندههای ارزان قیمت ظرفیت بالایی برای اورکلاک ندارند. در این میان محصولات AMD بیشتر در دسترس هستند.
- اگر با اصطلاحات فنی پردازنده آشنایی ندارید میتوانید این راهنما را مطالعه کنید.
بهترین سی پی یو های ارزان قیمت سه ماه اول سال 1399

Intel Core i9-9100f
Architecture: Coffee Lake | Cores:4 | Threads:4 | Base/Boost Frequency: 3.6/4.2 GHz | TDP: 65W | Cache: 6 MB | iGPU: No
- 4 هسته فیزیکی
- راندمان خوب در بازی و دیگر برنامهها
- قیمت مناسب
- بدون تکنولوژی Hyper-Threading
- بدون پردازنده گرافیکی مجتمع
راندمان نسل هشتم و نهم پردازندههای Intel نسبت به نسلهای قدیمیتر بسیار بالاتر است و سالها بود چنین ارتقای خوبی را از اینتل ندیده بودیم. برای مقایسه بد نیست بدانید امتیاز کلی Core i3-9100 در سایت PassMark حدود 66 درصد بیشتر از Core i3-7100 و 23 درصد بیشتر از Core i5-7400 است!
اینتل در برخی از تولیدات نسل نهم خود، گرافیک مجتمع را برداشته است و این امر به پایین آمدن قیمت نهایی پردازنده منجر شده است. Core i3-9100f از همین دستهها است. با چهار هسته فیزیکی و فرکانس نهایی 4.2 گیگاهرتزی آن را به یکی از بهترین گزینهها برای هر نوع کاربردی تبدیل کرده است.
اینتل در هیچکدام از پردازندههای Core i3 نسل هشتم و نهم خود از تکنولوژی Hyper-Threading استفاده نکرده است؛ اما ارتقا از 2 هسته (در نسلهای قدیمی تر) به 4 هسته فیزیکی جایی برای حرف و حدیث باقی نگذاشته است.
شاید کسانی که نمیخواهند هزینه جداگانه برای خریدن کارت گرافیک بپردازند، Core i3-8100 گزینه بهتری باشد.

AMD Ryzen 3 2200G
Architecture: Zen | Cores:4 | Threads:4 | Base/Boost Frequency: 3.5/3.7 GHz | TDP: 65W | Cache: 4 MB | iGPU: Radeon Vega 8
- 4 هسته فیزیکی
- پردازنده گرافیکی مجتمع
- ضریب باز (برای اورکلاک)
- نسبت قیمت به کارایی
- سازگار نبودن با مادربوردهای قدیمیتر
این CPU شما را از خرید گرافیک کارت مجزا بینیاز میکند. گرافیک مجتمع این پردازنده قدرت کافی برای اجرای بخش زیادی از بازی های روز را دارد (البته با تنظیمات کیفیتی پایین). همین امر خرید این سی پی یو را کاملا به صرفه جلوه میدهد.
متاسفانه بایوس مادربردهای قدیمی باید حتما ارتقا داده شود تا بتوانند از این پردازنده پشتیبانی کنند. برای این کار نیاز به یک پردازنده قدیمی تر هم دارید. (در هنگام خرید از فروشنده بخواهید این کار را برای شما انجام دهد)
این پردازنده ظرفیت خوبی برای اورکلاک دارد. اما خنککننده همراه آن زیاد مناسب این کار نیست و لازم است تا با نمونه بهتر تعویض شود.

Intel Core i5-8400
Architecture: Coffee Lake | Cores:6 | Threads:6 | Base/Boost Frequency: 2.8/4 GHz | TDP: 65W | Cache: 4 MB | iGPU: Intel Graphics 630
- 6 هسته فیزیکی
- پردازنده گرافیکی مجتمع
- کارایی بسیار خوب
- قیمت بالاتر نسبت به موارد دیگر
- بدون تکنولوژی Hyper-Threading
این پردازنده قیمت نسبتا بالاتری دارد؛ اما تقریبا به همان اندازه کارایی بهتری هم دارد. با وجود اینکه قیمت این سی پی یو در بازار ایران تقریبا برابر است با Core i5-9400f، دارای پردازنده گرافیکی مجتمع است و توان محاسباتی آن هم تقریبا برابر است با نسل جدیدتر.
این پردازنده نسبت به نسلهای قبلی خود ارتقای زیادی پیدا کرده است. افزایش هستهها از 4 به 6 خود گویای این تغییر بزرگ است. در وبسایت PassMark امتیاز این پردازنده حدود 62 درصد بیشتر از Core i5-7400 است.
مقایسه پردازنده ها
بیایید نگاهی من به امتیاز توان سخت افزاری این سه پردازنده بندازیم که از بهترین سی پی یو های ارزان قیمت بازار به شمار میآیند. در آخر هم ارزش خرید آن (با توجه به کارایی و امکانات به نسبت قیمت)
امتیاز بنچمارک در سایت PassMark

امتیاز تک هسته (Single Thead) در سایت PassMark

ارزش خرید

دیدگاه خود را بنویسید